Aarde nadert kantelpunt

Moderators: g&f&s, Biomam

Aarde nadert kantelpunt

Berichtdoor mamavans » 08 jun 2012, 18:45

Aarde nadert kantelpunt - "De zeepbel zal leeglopen of uiteenspatten"

De aarde stevent af op een kantelpunt van grote ecologische verschuivingen, die enorme implicaties kunnen hebben voor de mens. Dat is de alarmerende conclusie van 22 vooraanstaande wetenschappers in het tijdschrift Nature.

"Het zou biologisch gezien echt een nieuwe wereld zijn", zegt Anthony Barnosky, hoogleraar integratieve biologie aan de Universiteit van Berkeley en hoofdauteur van de studie. "De gegevens wijzen erop dat er een vermindering in de biodiversiteit komt en er een ernstige impact is voor veel zaken waar we van afhankelijk zijn voor ons levensonderhoud, inclusief de visserij, landbouw, bos en zuiver water."

Opwarming
De oorzaken zijn bekend: de opwarming van de aarde, terwijl bevolkingsgroei en economische expansie steeds meer natuurlijke rijkdommen en landoppervlak eisen, waardoor de natuur steeds meer gefragmenteerd geraakt.

De waarschijnlijkheid en de timing van het kantelmoment zijn moeilijk vast te stellen, geven de wetenschappers toe, maar ze halen signalen aan dat het al over enkele generaties zover kan zijn: de stijgende temperatuur en dier- en plantensoorten die in snel tempo uitsterven.

Landgebruik
De auteurs zien de mate waarin de mens land in beslag neemt als doorslaggevend. Studies op kleinere schaal hebben aangetoond dat ecologische systemen ineen kunnen klappen als de helft van het oppervlak van het landschap door de mens gebruikt of verstoord wordt. Wereldwijd is dat nu al voor 43 procent van het ijsvrije landoppervlak het geval, stelt de studie. Maar als de wereldbevolking groeit van de huidige 7 tot 9 miljard in 2045, zal waarschijnlijk al in 2025 de helft van het ijsvrije landoppervlak in beslag genomen zijn.

Zeepbel
"Kan het echt gebeuren? Als we naar de historische data kijken, is het antwoord zonder twijfel ja", zegt Barnosky. "Het is al gebeurd. Het laatste kantelmoment na de ijstijd, 11.700 jaar geleden, is een voorbeeld. Als we een zeer onaangename verrassing willen vermijden, moeten we weg blijven van die 50 procent."

"De situatie jaagt me echt schrik aan", zegt medeauteur James H. Brown, hoogleraar macro-ecologie aan de Universiteit van New Mexico. "We hebben deze enorme zeepbel van bevolking en economie gecreëerd. Als je goede data verzamelt en de berekening doet, dan is het gewoon onhoudbaar. De bel zal ofwel langzaam leeglopen, ofwel uiteenspatten."
mamavans
Zygote
 
Berichten: 1134
Geregistreerd: 07 sep 2009, 19:29

Re: Aarde nadert kantelpunt

Berichtdoor mamavans » 08 jun 2012, 18:47

wat denken jullie hiervan?
mamavans
Zygote
 
Berichten: 1134
Geregistreerd: 07 sep 2009, 19:29

Re: Aarde nadert kantelpunt

Berichtdoor vlindertje » 08 jun 2012, 19:49

Ik ben hier ook veel mee bezig, maar als ik er met vrienden of familie over wil praten, nemen ze het onderwerp niet serieus. Bijna niemand die ik ken is zich bewust van de gevolgen van o.a. opwarming van de aarde.
Iedereen minimaliseert het probleem..

'k Ga er nu niet te diep op ingaan, want 'k ben nu veel te moe :oops: maar ik ben alvast benieuwd naar andere reacties..
Afbeelding
vlindertje
Vruchtje
 
Berichten: 771
Geregistreerd: 02 maart 2011, 10:54

Re: Aarde nadert kantelpunt

Berichtdoor Vivache » 08 jun 2012, 20:03

dit is onlosmakelijk een feit hé
mijn vraag is: zal het voor ons zijn? onze kinderen? hun kinderen?
het feit is dat er nu nog steeds niet genoeg inspanningen zijn
al die zogenaamde groene energie is gewoon nieuw winstbejag
men zal in de eerste plaats inderdaad moeten kijken naar ruimtelijke ordening (de natuur weer de natuur laten zijn) want de aarde heeft regelmechanismen om zichzelf te verbeteren (denk maar aan grote wouden) maar die pakt de mens af
en in de tweede plaats zal er bij beslissingen van bedrijven meer rekening gehouden moeten worden met milieu
nu is het altijd nog de kostprijs
al die verpakking bijvoorbeeld, voor wat is dat nodig?
waarom allemaal rond Brussel gaan vestigen?
tzijn allemaal vragen die eens gesteld mogen worden
Avatar gebruiker
Vivache
Baby
 
Berichten: 19592
Geregistreerd: 07 sep 2009, 19:19
Woonplaats: Dichtbij Mini :-)

Re: Aarde nadert kantelpunt

Berichtdoor elien » 08 jun 2012, 20:06

moet ik even over nadenken hoe ik alles moet formuleren, want ik vind het een zwaar onderwerp.
Nietegenstaande ben ik er zeker van bewust wat er allemaal aan het mislopen is.
AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding
AfbeeldingAfbeelding
elien
Blastocyste
 
Berichten: 3269
Geregistreerd: 02 feb 2010, 13:00
Woonplaats: Baal

Re: Aarde nadert kantelpunt

Berichtdoor Linda » 22 jun 2012, 09:27

Een van de redenen waarom ik geen kinderen wou hebben, wou ze dit besparen ... ik hoop dat het nog niet direct voor onze kinderen of kleinkinderen zal zijn :?
Afbeelding Afbeelding
Afbeelding Afbeelding
Avatar gebruiker
Linda
Blastocyste
 
Berichten: 2631
Geregistreerd: 07 sep 2009, 17:40
Woonplaats: Kortrijk

Re: Aarde nadert kantelpunt

Berichtdoor Sylvie S » 22 jun 2012, 11:20

Ik denk inderdaad dat de aarde zal veranderen hoewel dat volgens mij nog niet zo voor direct is. Wij zijn inderdaad de planeet aan het verprutsen maar ik betwijfel of er nog veel kan aan gedaan worden. Ik denk dat "de aarde" het probleem zelf wel zal oplossen (in de zin van grote natuurrampen, epidemieën ed ) waardoor het bevolkingsaantal zal dalen. Ten slotte zal ook de mens wel uitsterven denk ik ...
Nu ik geloof niet echt in de mini-oplossingen die je zelf kan doen, als er echt iets wezenlijk wil veranderen dan gaan er grote ingrepen moeten gebeuren zoals afschaffen van wagens,vliegtuigen, vervuilende industrieën,... Maar geloof me daar liggen de huidige regeringen echt niet van wakker dus ik vrees dat de aarde het zelf zal oplossen.
Afbeelding
Afbeelding
Sylvie S
Blastocyste
 
Berichten: 2035
Geregistreerd: 08 sep 2009, 08:24


Keer terug naar Actualiteit

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast